Műbelek

Műbelek

Műbelek


A műbelek, a természetes eredetű belekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek. Egyik ilyen előny, hogy a műbeleket nem kell többször kimosni, átöblíteni, áztatni úgy, mint a megtöltésre szánt hagyományos, természetes vékony és vastag beleket.
Kevesebb áztatással, gyorsabban, akár az aprított, pépesített töltelék befűszerezésével és bekeverésével egyidejűleg előkészíthető a töltéshez szükséges mennyiségű műbél. Másik előnye a műbélnek a természetes belekkel szemben a nagy szakítószilárdsága, amelynek okán kiválóan tölthető, abálható vagy épp füstölhető.

A műbél mindenféle húsipari töltelékhez jól idomul

Akár kolbász, virsli, vagy szalámi készítéséről legyen is szó, a műbél, töltés közben minden szerkezetű töltelékhez jól idomul.
A disznósajthoz, májashoz, valamint sonka- és egyéb szárazhús-félék elkészítéséhez választott műbelek típustól függően jól főzhetők, abálhatók, igény szerint préselhetők és szurkálhatók, mindemellett száradás, füstölés után is megfelelően, légmentesen követik a beletöltött anyag formáját.

Az új típusú, kis kaliberű kollagén műbelek jól emészthetőek

A műbelekkel kapcsolatos tévhiedelmekkel ellentétben az új típusú, mai vékony, természetes alapanyagú kollagén műbelek jól emészthetők, jellemzően süthetők is (így ilyen kollagén bélbe töltik például a snack és grillkolbászokat), vagyis nem feltétlenül szükséges a beléjük töltött készterméket meghámozni fogyasztás előtt.
Ugyanez azonban nem mondható el az emberi gyomor számára emészthetetlen, cellulóz (papír) alapú műbelekről. Azok azonban, akik a régi, hagyományos műbeleket kedvelik, még ma is gyakran választják töltésre a cellulóz műbeleket.
A cellulóz alapú műbelek ugyan rugalmasak, erősek, szakítószilárdságban nem vetekedhetnek az olyan új típusú műbelekkel, amelyek tökéletesen követik a beléjük töltött tartalom alakját, valamint kész állapotban, száradás után könnyebben szakadnak, válnak el attól, mégis pont eme tulajdonságaik miatt közkedveltek még ma is a vastag szalámi és kolbász készítők körében.

Klipszelt és kötözött műbelek

A műbelek széles választékából válogathatunk attól függően, hogy mit szeretnénk bele tölteni. A kötözött vagy stabilan előre klipszelt kiszerelésű belek között is találhatunk sima vagy hálós kivitelű, natúr vagy épp penész mintás, esetleg mahagóni vagy akár hússzín műbeleket.
A rozsdamentes, speciális klipszekkel előre lezárt 50cm kiszerelésű műbelekbe gyorsabb a töltés, kevesebbet kell kötözni és biztosabban is tart a végeknél, mint a hagyományosan kézzel kötözött belek és műbelek.
A klipszelt műbelek ezen felül stabilan tartó akasztóhurokkal is el vannak látva, amelyeknek köszönhetően a töltés utáni abálás, füstölés valamint szárítás folyamata is gördülékeny és zökkenőmentes lehet.

Raffolt kolbász és szalámi cellulóz műbelek

A raffolt, csőszerű kiszerelésben kapható (20-30 méternyi) műbél szintén többféle felülettel és átmérővel készül, amelynek töltőtulajdonsága-, valamint vízgőz-, füstáteresztő képessége szinte mindenben megegyezik az egyéb műbelekével. Ennek megfelelően füstölhető, így alkalmas nem csak szalámi, kolbász, hanem kenőmájas töltésére is.
A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata