A nitrites pácsót főként sonkafélék elkészítésénél használják.
1 kg nitrites pácsó 10 kg hús sózásához elegendő.
Felhasználása:A csomag pác sót 1 kg asztali sóval össze kell keverni, és a keverék felét 10 kilógramm sertéshúsra dörzsöljük, majd hűvös helyen, lehetőleg 10 Celsius fok alatt, 3 napig tároljuk a sonkának való húst.
A keverék másik felét 3 nap elteltével elkeverjük 10 liter tiszta vízben, majd ezt ráöntjük a sertéshúsra. A húsdarabok méretétől függően 8-10-12 napig a páclében hagyjuk. Ügyelni kell, hogy a nitrites páclé ellepje a húst, ellenkező esetben a húst locsolni vagy forgatni kell minden nap. Miután a hús jól átpácolódott, a sonkának valót tiszta vízzel lemossuk, majd 1-2 napig szikkasztjuk, majd füstölőben átfüstöljük.
Előnye, hogy a füstölés után a sonkának nagyon szép piros színe lesz. A nitrites pácsó 5 gramm Nátrium-nitritet (E250) tartalmaz, ami az élelmiszeriparban elég sűrűn használt adalékanyag.
Fontos, hogy terméket csak sonkához ajánljuk, lehetőség szerint kolbászhoz, szalámihoz és egyéb töltelékbe ne keverjék.