A hagyományos kollagén műbél, amit már nagyszüleink is használtak. Előnye az alacsony ár, azonban használhatósága, tartóssága és kinézete elmarad a modern, új típusú műbelektől.
Száradás közben ez a fajta műbél kevésbé követi a húsárú alakját.
A kollagénből készült műbél alkalmas szalámihoz, vastag kolbászhoz és a turistaszalámi elkészítéséhez is. Az 50-es műbél a legtöbbet használt vastagságú műbél, vásárlóink 90%-a ezt az átmérőt választja.
Töltés után ajánlott a hagyományos módon, kézzel elkötni, ugyanis a nedves, nyomás alatt lévő kollagén műbelet a kézi és az asztali klipszelő könnyebben megsértheti.
A töltés előtt érdemes 25-35 percig kézmeleg vízben alámeríteni. Töltés előtt pár helyen meg lehet szúrkálni, így kisebb az esély, hogy légbuborékok maradnak a töltelékben.