10 böllér szerszám, amire egy böllérnek szüksége van
A disznóvágáshoz alapvetően disznóra, valamint a szúráshoz és a feldolgozáshoz alkalmas eszközökre van szükség. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen minőségű, fajtájú szerszámok állnak rendelkezésre, hiszen ezen a munkavégzés gyorsasága és eredményessége múlhatnak. Kevés kellemetlenebb dolog létezik, mint az, amikor a helyszínen derül ki, hogy nincsen elegendő fakanál, vagy a tavaly használt vájlingnak nyoma veszett...
1. Csontozó kés
Aligha képzelhető el a hús feldolgozása anélkül, hogy ne szolgálná a munkát egy jó csontozókés. Az éltartó pengével rendelkező, kimagasló színvonalat biztosító darabokkal biztosan nem lehet mellélőni, hiszen ez kiválóan passzol a böllér kezébe, aki így gyorsan és hatékonyan tudja előkészíteni az egyes részeket a további munkafolyamatokra.
2. Szúró kés
Többféle pengehosszúsággal, akár kétélű kivitelben is elérhető az az eszköz, mely szúráshoz nélkülözhetetlen. A szakmájukat értő és szerető böllérek véleménye megegyezik abban, hogy a disznótor sikere is múlhat azon, ha nem megfelelő szerszám segíti a kivéreztetés előtti fázist. A megszökött malaccal nem sokat lehet kezdeni, éppen ezért megéri a szúráshoz alkalmas eszköz kiválasztására jelentős hangsúlyt helyezni. A jó fogású nyél nagyon fontos, éppen úgy, mint az, hogy ezt az eszközt másra ne használjuk a disznóvágás során, ezzel megőrizve makulátlan élét.
3. Bontókés
A hús feldolgozásának lényeges szakasza a bontás, mely során megtörténik a belsőségek eltávolítása, az alvadt vér kimosása, valamint a malac egyes részeinek felkészítése a további feladatokhoz. Mindez azonban csak úgy működhet zökkenőmentesen, ha a megfelelő szerszámok segítik a szakember munkáját. Az igazán profi böllérek a bontás folyamatát nem engedik ki kezeik közül, s a rutinnal együtt a hatékonyság is garantált.
4. Élező
Legyen szó a szúráshoz, bontáshoz, vagy daraboláshoz alkalmas eszközökről, semmit nem érnek, ha nem elég élesek. A konyhák, vágóhidak és hentesboltok által is előnyben részesített élező márkák akkor is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha disznóvágásról van szó. A könnyen tisztítható nyél és a prémium kategóriás acél együttesen biztosítják az egyszerű és gyors használhatóságot.
5. Bárd
Nem csak a konyhai sütés-főzés során jön jól a bárd, hanem disznótor alkalmával is, amikor egyenesen nélkülözhetetlen az. Többféle lapmérettel beszerezhető, így mindenki megtalálhatja a felhasználás céljának leginkább megfelelő típust.
6. Csontfűrész
Ha a csontok fűrészeléséről van szó, akkor a szilánkmentes vágás alapvető követelmény. Ezt teszi lehetővé a profi csontfűrész, melynek ráadásul lapja is cserélhető az időtálló minőséget szolgálva. Hasznos, ha többféle méret is rendelkezésre áll, így az igazán nagy csontok átvágása is gond nélkül megtörténhet.
7. Bordakiszedő
Sokan favorizálják a damilos bordakiszedőt, amely strapabíró alapanyagból készül. A minőségnek és az egyszerű használhatóságnak köszönhetően az eszköz hosszú időn keresztül alkalmazható. Érdemes olyan terméket választani, melyhez pótdamil is tartozik, így az esetelegesen szükségessé váló csere alkalmával is lesz majd a kamrában megfelelő alkatrész.
8. Klipszelő
A disznóvágás és a szalámi töltés során a klipszelő fogó nem hiányozhat az eszközök közül. Segítségével a szalámi műbél kényelmesen zárható. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan eszközt válasszunk, amely tompa végű klipszeket alkalmaz, hiszen ezek nem fogják felsérteni a műbelet és a sózott belet, de a hurka, a kolbász és a szalámi sérülésének is csekély az esélye. A megfelelő fogással bíró nyél hozzájárul ahhoz, hogy a böllér gyorsan tudjon dolgozni és kezei is biztonságban legyenek a munka hevében.
9. Húsdaráló
Ha sorra vennénk azokat az eszközöket, amelyek azonnal eszünkbe jutnak disznótor kapcsán, akkor a húsdaráló biztosan közöttük lenne. A masszív, erős szerkezet kiválasztásakor törekedjünk arra is, hogy egyszerűen szétszedhető és összerakható legyen az.
10. Kolbásztöltő
Többféle méretben kapható a kolbásztöltő, mely egyszerűen újratölthető, nyers hússal is könnyedén dolgozik, ráadásul kézzel is könnyen hajtható. Mindegy, hogy grillkolbászt, májast, szalámit vagy hurkát szeretnénk készíteni, a megfelelő töltőcső segítségével gond nélkül elvégezhető a feladat.