
Grillkolbásszal még finomabb az élet - avagy hogyan készítsd a legjobb grillkolbászt
A nyári grillezés elengedhetetlen kellékei minden bizonnyal a jéghideg sör, a puha kenyér, a finom mustár és a grillkolbász. A bejegyzésünk ez utóbbiról fog szólni, mivel ehhez értünk a leginkább.
Bizonyítékul itt a híres húsimádó blog, akivel már 2016-ban együtt dolgoztunk, mi adtuk az alapanyagokat a finom grillkolbászhoz.
Ebben a blogposztban bemutatjuk, milyen belet érdemes használni a töltéshez és milyen ízű grillkolbászokat készíthetünk otthon. Bemutatjuk nektek a kedvenc grillkolbász keverékeinket, amelyekkel igazán ínycsiklandó és egyedi ízvilágot érhetsz el. Olyan illatosat és finomat, hogy még a szomszéd is irígyelni fogja.
Hogyan kezdjünk a legjobb grillkolbász elkészítéséhez?
Boltokban, henteseknél és nagyáruházakban már biztosan ti is találkoztatok előre elkészített, vákuumcsomagolt grillkolbászokkal. Ez a legegyszerűbb, kifizeted, hazaviszed, kibontod, rádobod a rácsra és elfogyasztod. Nyilván ha ezt ajánlanánk, nem született volna meg ez a blogbejegyzés. Mi azt valljuk, hogy ha valamit meg tudsz csinálni a saját kezeddel, akkor rajta. Abban a grillkolbászban benne van a szíved-lelked, a saját szájízedhez tudod alakítani. Nem utolsó sorban pedig sokkal olcsóbban elő tudod állítani, valamint tudod hogy mit eszel.
Szóval mi azt ajánljuk - ha tényleg a legjobbat akarod - hogy szerezd be a hozzávalókat, majd 1-2 óra munkával készítsd el saját magad a fennséges kolbászkákat. Így megvan az egész évre való grillkolbász mennyiséget, nyugdotan hátra dőlhetsz és fogyaszthatod a finom falatkákat.
Grillkolbász készítése lépésről-lépésre:
Mire lesz szükség:
- hideg sör
- darált hús
- természetes bél
- fűszerek vagy komplett grillkolbász fűszerkeverék
- hurka-kolbásztöltő
- keverőtál
1. A hideg sör nagyon fontos a készítés és az étkezés során is. A készítéskor erőt és enerigát ad, a kolbász fogyasztásánál pedig leöblíti az ízlelőbimbókat.
2. A darált húst érdemes a húsboltban ledaráltatni, vagy ha van otthon húsdaráló, akkor mi a 60-40 arányú darálthúst ajánljuk. Disznóvágás során a kolbászhoz ugye 70/30 arányt szoktunk javasolni, de a grillkolbász esetén a nagy és hírtelen forróság gyorsan kiolvasztja a zsírt. Emiatt gyorsan ki tud száradni a kis vékony kolbászka. Szóval 60/40 arányban a sertéshúst (comb vagy lapocka) és a zsiradékot ledaráltatjuk. Ha van idő és kedv hozzá, nyugodtan kétszer is át lehet futtatni a darálón valami nagyobb lyukú tárcsán. Ha 4,5-es vagy 6-os a darálótárcsa, akkor elég egyszer is.
3. Természetes bél esetén sertés vékonybél vagy juhbél jöhet számításba. Mindkettőnek van előnye és hátránya is.
A sertés vékonybél nagy előnye, hogy bárhol egyszerűen beszerezhető, vastagsága miatt nagyon gyorsan tölthető. Azonban ez adja a hátrányát is, mivel nehezebben sül át és kevésbé lesz roppanós a kész grillkolbász. De ha már van otthon sertés vékonybél - ami megmaradt a disznóvágásból -akkor ne gondolkodj többet, nagyon jó lesz, használd bátran.
A juhbél amit igazából ajánlunk. Nagyon vékony, szuper roppanós lesz a grillkolbász, és gyorsan át is sül. Hátránya, hogy vékonysága miatt tovább tart a kolbásztöltés, drágább mint a sertés vékonybél és bizony juhbelet nem lehet kapni minden boltban.
Köztes megoldásként ajánljuk még a 32/34-es yardosbelet, ami egy speciális, vékonyabb típusú sertés vékonybél. Csak speciális üzletben kapható, mondjuk nálunk a Pécsi Böllérboltban vagy innen a webáruházunkból is megrendelheted.
4. Fűszerek és grillkolbász fűszerkeverékek
Mivel minden családnak más és más a szájíze, az ízvilága, ezért mi azt tanácsoljuk, hogy használd bátran a disznóvágásról ismert alaprecepteket. Ebből kiindulva készül el a grillkolbász receptje. 10 kilogrammhoz írom:
20-22 dkg pirospaprika
5 dkg erős paprika (ha csípősen szereted)
20 dkg só
5-8 dkg préselt fokhagyma (dinszteld meg és úgy nem köszön vissza)
4-5 dkg őrölt kömény
Ha így megcsinálod a grillkolbász recepted, ahogy leírtam, biztosan nem fogsz benne csalódni. És itt jön a trükk az egészben. Ezt az alap grillkolbász receptet bármivel bővítheted, ami a te családod szívéhez közel áll. Petrezselyem, rozmaring, oregánó vagy bazsalikom. Tehetsz bele szegfűborsot vagy szerecsendiót, kiveheted a köményt és mehet helyette koriander vagy mustármag. Finoman, érzéssel, de nyugodtan nyúlj bele a receptbe és bővítsd, ahogy neked jól esik. Nem fogod megbánni.
Ha nem bízol magadban, próbáld ki a mi receptjeink alapján készült, sokezerszer már kipróbált keverékeinket.
Ez a termék az átlagos, bárhol megkapható sertés vékonybeleknél sokkal jobb minőségű, mivel válogatott, kaliberezett, hosszú szálú vékonybelet tartalmaz. Előnye, hogy kaliberezett, azaz egyenletes, szép kolbászok és hurkák készíthető a használatával.
A csomag válogatott szálakat tartalmaz, azaz lyukas, tépett vagy rövid szálakat nem talál a csomagban.
A válogatott kolbászbél 20 méteres csomagokban érhető el, azaz jó választás a disznóvágásra vagy kisebb töltésekre is.
Egy csomagba kb 14-16 kilogramm kolbászhús tölthető. Vastag, erős bélfalának köszönhetően jól főzhető és keményre tölthető, azaz nem reped vagy szakad könnyen. Jó választás a nagy csomagos ipari sertés vékonybelek helyett.
Piros paprika: A magyar konyha királynője!
Ha kiváló minőséget keresel a fekete borsok között, akkor rátaláltál az igazira.
A nálunk kapható I. osztályú feketebors titka, hogy egészen apró szemű, aminek a legaromásabb, legfinomabb az olaja. Így nem kell belőle sokat használni, de mégis használatával intenzív, erőteljes bors íz érhető el. Másik előnye, hogy nem szinezi el az ételt, hiszen kisebb mennyiségben kell használni.
Éppen méretéből adódóan a nálunk kapható fekete bors kiemelkedően gazdag, élénk aromával és pikáns csípősséggel rendelkezik, ami sokkal tovább megmarad, mint a nagyobb szemű társaié.
A csípősnél erősebb, azonban a chili paprikánál gyengébb örlemény, igazi töltelékbe való fűszer. Kiváló íze remekül passzol az édes paprika mellé.
A paprikát csomagolás előtt frissen darálják, hogy színe és aromája mindig tökéletes legyen. Az erős paprikát mindig a főzés végén teszik az ételbe, hogy aromája még teljesebb legyen.
Elég erős a zamata, ezért szalámi és kolbász készítés esetén magában, azaz édespaprika nélkül nem javallott használni, kivéve, ha valami igazán erőset szeretnének készíteni.
Ipari minőségű yardos juhbél, mely nagyobb mennyiségű grillkolbász és virsli készítéséhez alkalmas.
A csomagban összesen 91,44 méternyi vékony juhbél található, ami 23-26 kilogrammnyi töltelékhez elég.
A yardos juhbél 4-5 méter hosszú ipari szálakból áll.
Vastagsága 22/24 mm átmérőjű, azaz nagyon vékony, roppanós virslihez vagy grillkolbászhoz való.
Juhbélhez való töltőcső itt található
A legjobb grillkolbászhoz a legjobb juhbél kell
A yardosbelet kezdetben a mesterek és hentesek használták az ipari munka során, mert jó minőségű, válogatott szálakat tartalmaz a csomag.
A 32/34 megjelölés a yardosbél vastagságára utal, aminek köszönhetően egyenletes, szép kolbászok, kolbászkák és grillkolbászok készíthetőek a termékkel.
A 32/34-es yardosbél egészen vékony, gyorsan átsüthető kolbászkák készítésére alkalmas, jól helyettesíthető vele a grillkobászok töltésére használt juhbél.
Kolbásztöltő paprikacsomag
Fűszercsomagunkat azoknak állítottuk össze, akik most kóstolnak bele a kolbásztöltésbe, vagy kisebb mennyiséget akarnak idén készíteni.
A különleges minőségű fűszerpaprikából összeállított fűszercsomag:
- 1 kg édes paprika-,
- 20dkg erős paprika- és
- 10 dkg füstölt paprika őrleményt tartalmaz