A római kömény erőteljes és kissé kesernyés ízzell rendelkezik, az ókori egyiptomiak körében is nagyon népszerű fűszer volt.
A római kömény kevésbé ismert, mint a hagyományos kömény, pedig az aroma, amit az ételekhez hozzáad, feledhetetlen élményt jelent. Édes, fűszeres ízével és enyhe kesernyés csípős ízzel rendelkezik. Emellett íze emlékeztet az ánizsra.
A római köményt a világ legtöbb részén és számos évszakban használják. Kiváló kiegészítője az indiai ételeknek, a tikka massala alapja, és a lassi joghurtital ízéhez is nagyban hozzájárul.
Kitűnően alkalmas sertésből és csirkéből készült finom ételekhez, valamint halas ételekhez is illik. Kolbászokba is használható, valamint bármilyen zöldséges és krumplis fogásokhoz is alkalmazható.
Mint minden fűszernél, a római köménynél is fontos, hogy mértékkel használd, mivel intenzív ízével könnyen elnyomhatja az ételek többi ízét. A száraz serpenyőben való pirítás nagyszerű módja annak, hogy enyhítsd a kissé keserű ízét, és kiemeld diós ízjegyeit.
A világ legtöbb konyhájában alapfűszerként tartják számon.
A szárított római kömény széles körben elterjedt és használt fűszer, minden gourmé szakács előszeretettel veszi le a polcról.