Miért a magyar pirospaprika a legjobb választás?
Miért piros a pirospaprika - avagy a Magyar Pirospaprika titkai
Ha Magyarország szóba kerül külföldön, akkor Puskás, a Rubic kocka és a gulyás mellett sok nemzetiségnek rögtön beugrik a pirospaprika is. Nemzeti kincsünk nem véletlenül lett világhírű, hiszen amellett hogy a gulyásleves színét, zamatát és karakterét is meghatározza, az "édes pirospaprika" kinemesítése is bizony Magyarországhoz, Szegedhez kötődik. De erről majd később.
De miért piros, és mitől olyan különleges a magyar paprika?
A pirospaprika színének titka
Az őrölt fűszerpaprika színét a benne található színanyagok, nevezetesen a karotinoidok adják, amelyek a növényekben természetes módon jelen vannak. A karotinoidok közé tartozik a paprika növényben legjellemzőbb karotin, a kapszantin, ami az intenzív piros színért felelős. A paprika érési folyamata során ez a karotinoid mennyiség fokozatosan növekszik, amitől a paprika zöld színe átalakul pirosba.
Hogy mitől egyedi a magyar pirospaprika színe?
Egyrészt hazánk klímája és homokos talaja ideális hely a fűszerpaprikának. Másrészt még az is a javunkra szolgál, hogy a nyers paprika feldolgozása nem ipari mennyiségben történik, hanem kisebb gazdaságok dolgozzák fel a földről betárolt fűszert. A leszedés után sok gazdaságban zsákokban pihentetik, azaz utánérlelik a paprikát. Ennek során egyrészt a paprika elveszíti nedvességtartalmának nagy részét, másrészt koncentráltan erősödik a paprika színe. Jellemzően ez egy 2 hetes procedúra, amire a külföldi nagyüzemekben már nincs idő. A kisüzemi paprika, vagy ahogy sokan ismerik, a házi paprika ettől lesz mély piros színű, és édeskés-kesernyés aromája is ekkor keletkezik.
Természetesen ezen felül még nagyon sok dologtól függ, hogy jó-e egy pirospaprika vagy sem. Hazánkban legalább 100 különféle magból lehet fűszerpaprikát termeszteni. Az egyik bőtermő, de gyenge a színanyagtartalma, a másik szép színű paprikát eredményez, de keveset terem és érzékeny a hideg időjárásra. A technológiától is sokminden függ. Milyen rendszerben történik az őrlés, milyen szemcseméretű a fűszerpaprika, mekkora a mag-hús arány az örleményben, vagy például a csomagolóanyag is sokat számít.
De azt megállapíthatjuk, hogy hazánk kiváló lehetőségeket nyújt a kitűnő minőségű őrölt fűszerpaprika előállításának, hogy mennyire él ezzel a csodálatos lehetőséggel, az már egy másik kérdés.
A Magyar Pirospaprika különlegessége
A magyar pirospaprika nem csak színében, hanem ízében, aromájában és textúrájában is egyedi.
A Magyarországon termesztett paprikafajták sokfélesége miatt, a magyar pirospaprika számtalan ízprofilban elérhető: édes, erős, chili, füstölt. Az édes paprika, amit eredetileg Szegedi paprikának is hívnak, az 1920-as években lett nemesítve a szegedi egyetemen, és azóta a magyar konyha meghatározó alapanyagává vált. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legjobb paprika csak szegedi paprika lehet. A kalocsai vagy a sükösdi paprika is lehet ugyanúgy kiváló minőségű, attól függ hogy hogyan dolgozzák fel, mennyire lelkiismeretesen gondozzák a termést.
Az édes paprika karakteres ízt és mély színt ad az ételnek, míg az erőspaprika kapszaicin tartalma megdolgoztatja az ízlelő bimbókat. A füstölt paprika pedig egy egészen különleges, füstös ízt ad az ételeknek.
A pirospaprika tárolása és felhasználása
A pirospaprika tárolása során több szempontot is figyelembe kell venni. Legfontosabb, hogy sötét, hűvös helyen, jól záródó edényben tartsuk, hogy megőrizze színét és ízét. A paprika a napfénytől könnyen kifakul, és hőre reagálva aromáját is elveszítheti. Ezen kívül fontos, hogy száraz helyen tároljuk, mert a nedvesség elősegítheti a penész képződését.
Felhasználása számtalan ételben lehetséges: húsok, halak, zöldségek fűszerezésétől a levesek, pörköltek, és a hagyományos magyar ételek, mint a gulyás, paprikás krumpli ízesítéséig. Egy érdekes, nem szokványos recept, ahol a pirospaprika szerepet játszik, a paprikás csokoládé trüffel. A csokoládé és a paprika kombinációja egy egészen új ízvilágot nyit meg.
Összegzés
A magyar pirospaprika tehát nem csak a színe miatt különleges. Gazdag ízével, mély színével, és egyedülálló aromájával mindig is kiemelkedett a világ többi paprikája közül. A hagyományos magyar paprikakészítés mestersége és a különböző paprikafajták mindegyike hozzájárul a magyar konyha igazán különleges zamatához. Ha eddig nem tetted, próbáld ki a magyar pirospaprikát - a konyhád sosem lesz többé ugyanaz!