
Szalámi töltés: Műbélbe vagy természetes bélbe?
Miért fontos a megfelelő szalámibél kiválasztása?
A megfelelő szalámibél kiválasztása rendkívül fontos a házi készítésű szalámi minősége és íze szempontjából. A szalámibél egy fontos összetevő, mivel összefogja és védi a szalámit. Emellett meghatározza a késztermék állagát és ízét is. Tehát nemcsak esztétikailag fontos, hanem hozzájárul a minőséghez is.
Amikor a szalámibél kiválasztásáról beszélünk, két fő lehetőség merül fel: a műbél és a természetes bél.
A műbél egy kifejezetten az élelmiszeripar számára készített alapanyag. A szalámi készítéséhez kétféle típust használunk a hétköznapokban. Ezek a kollagén és a cellulóz alapú műbelek. A műbél használata számos előnnyel jár, például könnyű használhatóság, hosszabb eltarthatóság és egységesebb kinézet.
Azonban vásárlóink nagy része jobban kedveli a tradicionális természetes beleket. A szalámikhoz sertés és marha beleket használnak, illetve még a lóbél is alkalmas a vastagszalámi elkészítéséhez. A természetes belek - más néven sózott belek - előnye a hagyományos textúra és az autentikus ízvilág.
Műbél használata a szalámi töltéséhez
A műanyag szalámibél használata egyre elterjedtebb a hústermékek előállításában. A húsiparban hosszú évtizedek óta használják különböző fajtáit. Ez a modern megoldás számos előnnyel jár, ugyanakkor környezettudatos szempontokat is figyelembe véve, hátránnyal is rendelkezik.
-
Könnyen kezelhető: gyorsan és hatékonyan tölthető kézi vagy elektromos kolbásztöltővel, könnyen méretre szabható és a késztermék is egyszerűen tárolható.
-
A műbél gyorsan előkészíthető, hiszen a töltés előtt kötözővel vagy klipszelővel gyorsan lezárható, csupán áztatás szükséges.
-
Ezek az műbelek gőz és páraáteresztő tulajdonságúak. Ezért könnyedén engedik át a füstöt a műbél anyagán, valamint lehetővé teszik a szalámi természetes nedvességének elpárologását is.
-
A műbél áztatás után rugalmas lesz, így légmentesre, keményre tölthető.
-
A mai modern műbelek hosszú ideig eltarthatóak száraz környezetben, így szükség esetén bármikor felhasználhatóak.
-
A műanyag szalámibelek külső felülete jól ellenáll a mikroorganizmusoknak és a penészgombáknak, így védve a készterméket, csökkentve a romlás esélyét.
-
Olcsó, hiszen hatalmas gépeken, automata rendszerekben gyártják szinte végtelen mennyiségben egész évben.
A szalámi készítéséhez használt műbelek tehát higiénikusak, teljesen biztonságosak, nyugodtan bízhatunk bennük, ha a házi szalámi töltéséről van szó.
A műbél hátrányaként egyedül az ökológiai lábnyomát tudnánk megemlíteni. Hiszen külföldről szállítják, és a zsiradékkal szennyezett műbél nem hasznosítható újra, nehezen bomlik le.
Természetes bél használata a házi szalámikhoz
A szalámi készítés során a természetes bél használata hagyományos és elterjedt gyakorlat. A természetes alapú szalámibél többféle állatból származhat. Így beszélhetünk például a sertés végbélről vagy más néven kuláréról. Szintén fontos megemlíteni a marha vastagbelet és a lóbelet.
A természetes beleknek számos előnye van a szalámi készítés során.
-
Először is, segítenek kihangsúlyozni és megőrizni az eredeti ízeket és a szalámi textúráját.
-
A szalámi hosszú ideig friss marad és jobban tartja magát a természetes bél használatának köszönhetően.
-
Emellett a természetes belek az érlelés során plusz ízélményt adnak a szalámiknak.
Azonban fontos megemlíteni néhány hátrányt is.
Az egyik ilyen hátrány az ár: a természetes belek drágábbak, mint a műbelek, hiszen az állattartás nagyon nehéz munka, napjainkban elég hányattatott sorsú az iparág. Másik hátrány lehet még, hogy kevésbé eltarthatóak mint a műbelek. Szezonok között érdemes a fagyasztóban tartani, ami viszont nem tesz jót a szakítószilárdságuknak. Felhasználásuk nem sokkal nehezebb mint a műbeleké, igaz inkább gyakorlott, szakavatott henteseknek és bölléreknek ajánljuk.
Hogyan válasszuk ki a szalámihoz a megfelelő belet?
Amikor a család eldönti, hogy disznóvágás lesz vagy szalámitöltés lesz, érdemes elgondolkodni, hogy milyen szalámit is szeretnénk. A szalámik különböznek összetételben és ízvilágban is, így érdemes alaposan átgondolni, mi lenne az ideális választás a család számára.
Hagyományos füstölt szalámi készítéséhez mi az egyszerű húspiros műbelet ajánljuk. Erősíti a paprikás színt, mutatós, nagyon könnyen kezelhető. Nagy választékot nyújtunk kaliber szempontjából is, hiszen 40-es, 50-es és 65-ös műbélbe is lehet tölteni. Kapható előre klipszelt formában, 10 méteres tekercsben és raffolva is.
A hagyományos füstölt szalámi receptje 10 kilogrammhoz a következő:
-
22 dkg konyhasó
-
2 dkg őrölt fekete bors
-
2,5 dkg nyomott fokhagyma
-
1 dkg őrölt szegfűbors
-
3 dkg őrölt kömény
-
20 dkg őrölt édes paprika és
-
5 dkg őrölt erős paprika (ha ezt kihagyod, akkor emeld fel az édes paprikát 23 dkg-ra)
Elkészítése sem nagy ördöngősség. A 70/30 arányú kolbászhúsra rászórjuk a hozzávalókat, majd alaposan összegyúrjuk. Lehetőleg 1 éjszakára állni hagyjuk (vagy legalább 2-3 órát) hogy az ízek összeérjenek. Majd tölthető a jó kis húspiros műbélbe.
Ha viszont szeretnél valami újat vagy különlegeset kipróbálni, akkor fűszerezésben és alapanyagban tudsz valami egyedit készíteni.
Szalámikhoz jól illő fűszer:
-
szegfűbors
-
szerecsendió
-
gyömbér
-
tarkabors
-
rózsabors
-
szegfűszeg
-
borókabogyó
Alapanyag esetén a felhasznált hús által lehet különleges a szalámink:
-
Liba
-
kacsa
-
strucc
-
szarvasmarha
-
kecske
-
mangalica
-
csirke
-
szarvas
-
harcsa
Természetesen számtalan más lehetőség van még, ezerféle kombináció. Különleges szalámik töltésénél elsősorban természetes beleket ajánlunk, hiszen az ízeket jobban kiemeli és a textúránál is jelentős a szerepe.
A sertés kuláré jellemzően vastagabb átmérőjű és vastagabb a bélfal is mint a marha vastagbélé. Mivel ezek természetes belek, ezért egyede válogatja a vastagságot. A sertés kuláré esetén különlegességként kínáljuk a koca kulárét, amibe egészen vastag szalámi tölthető, szinte a lóbél vastagságával vetekszik. Minél vastagabb a kuláré átmérője, annál hosszabb ideig marad szaftos a szalámi, annál tovább érhetnek benne az ízek.
A marha vastag beleknél választható az 5 méteres kiszerelés, vagy a válogatott minőségű ipari marha vastagbél. Itt már kaliber szerint lehet válogatni egészen széles választékból. Igazából ez a yardos minőségű marha vastagbél.
Szalámi töltése: Műbélbe vagy természetes bélbe?
Szalámi készítésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy műbélbe vagy természetes bélbe érdemes-e tölteni. Mindkét lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, így fontos tudni, hogy melyiket érdemes választani a legjobb eredmény eléréséhez.
Természetes bél használata
-
A természetes bél hagyományosabb megjelenést kölcsönöz a szaláminknak.
-
Jól tartja formáját és segíti az egyenletesen eloszló füstölést.
-
A természetes bél pozitív hatással lehet az ízre és az aromákra.
-
Különlegességet, ínyencséget sugall a fogyasztóknak.
-
Előkészítése időigényesebb és gondosabb kezelést igényel.
Műbél használata
-
A műbél könnyebben kezelhető és könnyebb tisztítani.
-
Egységesebb, simább megjelenést ad a szalámiknak.
-
Rugalmasabb lehetőséget nyújt a töltésnél és különböző méretekben elérhető.
-
Nem igényel előzetes előkészítést, így időt takaríthatunk meg vele.
-
Nem hagy olyan hagyományos ízt, mint a természetes bél.
Melyiket válasszuk?
A választás attól függ, hogy milyen eredményt szeretnénk elérni és milyen preferenciáink vannak. Ha hagyományos megjelenést és egyedi ízeket szeretnénk, akkor érdemes a természetes bél mellett dönteni. Ha viszont könnyebb kezelést és egységesebb megjelenést szeretnénk, akkor a műbél lehet az ideális választás. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindkét lehetőséggel szép eredményeket érhetünk el, csak más-más jellegű szalámikat kapunk.