
Füstölt paprika - hogyan készül és mire használjuk?
A hagyományos módon füstölt fűszerpaprika ismerős, mégis friss aromájának köszönhetően az egyik legkedveltebb termékünk lett az elmúlt években. Különleges íze tökéletesen beleillik a hazai gasztronómia tradícionális fűszerei és ételízesítői közé. A füstölt paprika elképesztő változatosságot tud nyújtani ételeinkben.
Ebben a blogposztban bemutatjuk a hagyományos módon füstölt fűszerpaprika történetét, előállításának folyamatát és megmutatjuk hogy milyen ételekhez illik.
Hosszú időn keresztül kerestük a módját annak, hogy hogyan lehetne bővíteni termékkínálatunkat. Mi az a termék, ami különleges, mégis illeszkedik a magyar konyha ízeihez és teljesen természetes alapanyagokból áll. Adott volt, hogy a fűszerpaprikából induljunk ki, hiszen üzletünk legkedveltebb terméke az őrölt paprikánk.
Hogy került az üzletünkbe a füstös paprika?
A füst ízű paprikát, egy Pécsen élő spanyol családnak köszönhetjük, akik egyik nap ellátogattak üzletünkbe, és füstölt paprikát kerestek, hiszen a spanyol konyha egyik alapja ez a számunkra még különleges fűszer. Megpróbáltuk gyorsan beszerezni, de nehézkes volt a dolog. Akkor még a hazánkban kapható őrleményeket vagy aranyáron kínálták, vagy külföldi paprikából készültek vagy aromával dúsították. Mivel ezeket igyekszünk elkerülni nemcsak a saját konyhánkban, de az üzleteinkben kínált termékek esetén is, ezért úgy döntöttünk, hogy mi magunk fogjuk a füstölt paprikát készíteni.
Mivel családunkban régi hagyomány a disznóvágás, édesapánk mellett sokat segédkeztünk a disznótorokon, ezért adott volt már a füstölő, ami sok falusi házban még mindig létezik.
Hosszú idő és sok kóstolás kellett ahhoz, hogy a füstölt paprika tökéletes legyen, hiszen nem mindegy, hogy milyen fával füstöljük meg a paprikát, és mennyi ideig. Az ideális paprika típus kiválasztása is sok időbe telt, hiszen a víz és olajtartalma alapjaiban határozza meg a paprika hozzáállását a füsthöz. Na és persze a technológián is sokat kellett dolgozzunk, hiszen a füst nem mindenhol egyenlő arányban éri a finom fűszert, ezért sokáig ez is fejtörést okozott.
Hogyan készül a füstölt őrlemény?
Csak kézzel szedett, szépen letisztított paprika kerülhet a füstölőbe, ahol többféle száraz fából és azok fűrészporából készült füst adja a paprika markáns, füstös aromáját. Ezután a mélyvörös színű őrlemény aromazárt, többrétegű csomagolóanyagba kerül, így íze és aromája még hosszú időn keresztül marad olyan friss, mintha most került volna ki a füstölőből.
Ma már édes és erős paprikát is füstölünk, melyek 100, 200, 500, 1000 és 5000 grammos kiszerelésben kaphatóak. Sőt újabban 50 grammos díszcsomagolásban is forgalmazzuk üzletünkben és a webáruházunkban is!
Amit nagyon fontos mindig kiemelnünk, hogy csak és kizárólag természetes úton kapja meg a paprika a füstöt, semmilyen adalékanyagot nem használunk.
És hogy milyen ételekhez használható?
Igazából itt csak a képzeletünk és a család ízlése szabhat határt. Egyszerűen úgy szoktuk megfogalmazni, hogy bármilyen ételbe, ami elbírja a füstölt ízt.
Ilyen például a gulyásleves, a különféle pörköltek, a paprikás krumpli, illetve a babos vagy gombás ételekbe is jó választás. Vegán és vegetáriánus vagy húsmentes diétát követő vásárlóink előszeretettel használják. Reggelire vajas vagy zsíros kenyérre, vagy akár körözöttbe is ideális. Sütőben sült grillételekhez tökéletes választás, hiszen így visszacsempészhetjük a grillezéskor kapott finom füstízt. Ugyanígy különféle szószok és fűszerkeverékek remek összetevője is lehet, amivel sertés-, csirke-, vadhús vagy hal is jól ízesíthető. Burgonya chips vagy sült krumpli készítésekor is finom ízt ad, de akár hamburgerhúsba is bele lehet csempészni.
Igazából csak a fantáziánk szab határt ennek a különleges aromájú fűszer használatának.
Ha kedvet kaptál, hogy megkóstold a hagyományos módon füstölt fűszerpaprikánkat, akkor csak kattints az alábbi képre.