Hentes bárdok
A Dick hentes bárdok méltán váltak a böllérek és konyhai szakemberek kedvenc eszközeivé. A penge kidolgozása a német precizitásnak és évszázados szakmai tudásnak köszönhetően tökéletes. A súlyeloszlása és a nyél megmunkálása miatt pedig jóval hatékonyabb és kevésbé fárasztó a Dick bárdokkal a munka.
Friedrich Dick 1778-ban alapította cégét, ami azóta is a legkiválóbb késeket, hentes bárdokat és más konyhai vágóeszközöket készíti. A Dick márka immáron hosszú ideje egyet jelent a német minőséggel a húsvágó bárdok, marha bárdok és sertés bárdok terén is.
Miért érdemes Dick hentes bárdot választani?
A Dick bárdok valódi szakemberek számára készült konyhai eszközök. A nagyobb, marha- és sertéshúsok feldolgozására szolgáló, hosszú nyelű Dick bárdok határozottan nem valók kezdők és alkalmi hússütögetők számára.
Valódi, prémium minőségű, német acélötvözetből készülnek a Dick bárdok. Emiatt a hosszabb nyelű, marhahús feldolgozására szolgáló bárd komoly súllyal bír, a kezelése nem csak testi erőt, de jelentős szakértelmet is igényel.
A Dick hentes bárdok egyetlen acéldarabból állnak, nem csavarozott, vagy hegesztett, több fémdarabból álló eszközök, emiatt garantált, hogy gondos ápolás mellett évtizedek múltán is tökéletesen használható húsvágó bárdok maradnak.
A nyelük különleges, kiváló minőségű műanyagból készül, amely a klasszikus fa borítást imitálja, ám ellenáll mind a kisebb hőhatásoknak, mind az idő múlásának. A Dick húsvágó bárdok nyele speciális kidolgozásának köszönhetően jó fogás esik rajta, kevéssé hajlamos a csúszásra, ezért hosszabb távon is biztosabban lehet vele dolgozni.
Mi a különbség a konyhai hasítóbárd, a sertésbárd és a marhahúshoz való bárd között?
A legfőbb különbség az egyes bárdtípusok között a használhatóságban rejlik. Az egyszerű konyhai hasítóbárd a legkisebb – ez a hétköznapi konyhai húsfeldolgozásra szolgál. Így is szükséges hozzá erő, hiszen több mint egy kilogrammos súllyal bír. Csirkehús, libahús, kisebb adag, már részben feldolgozottan vásárolt, kis mennyiségű sertés- és marhahúsokhoz ajánlott.
A sertéshúsok illetve a marhahús feldolgozására szolgáló bárdok hosszabb nyéllel, nagyobb, erősebb fejjel bírnak. Tényleges erőre van szükség a használatukhoz, hiszen jellemzően 1-3 kilogrammos súllyal bírnak, illetve a méretük és a felhasználás módja miatt általában két kézzel kell fogni.
A HACCP szabályzat szerint ráadásul nem is lehet ugyanazzal a húsvágó bárddal feldolgozni a kétféle állati húst, ezért jobb helyeken külön húsvágó bárdot tartanak a marhahúsokhoz és másikat a sertéshús feldolgozására.
A húsvágó bárdok közül ezért is ajánlott olyan gyártó hasítóbárdját vagy húsbárdját megvásárolni, amelyik szavatolja a prémium minőséget és a tartósságot. Az időtálló, valódi rozsdamentes acélötvözet, a kézreálló, masszív nyél mind fontos szempontok. A nagyobb húsok, erősebb csontok feldolgozása hamar tönkreteszi az olcsó, gyenge minőségű fémből készült bárdokat.
A Dick húsvágó bárdjai és hasítóbárdjai azonban állják a munkát, és megfelelő odafigyeléssel sokáig tartják az élüket is.