A marha vastagbél többnyire világos színű, esetleg sötétebb árnyalatú lehet.
A marhabél 30-40 fokos, kézmeleg, tiszta vízben kell megmosni, amíg a bélen található sótól meg nem tisztítjuk. A sózott beleket nem szabad 1 óránál tovább vízben tartani, illetve erősebb vegyszerekkel tisztítani, mert mint minden természetes bélnek, a marha vastagbélnek sem tesz jót a túlzott áztatás.
A marha vastagbél jól főzhető, füstölhető és abálható. A kaliberezett marha vastagbél végei szalámi klipszelővel vagy hagyományos kötözővel is jól lezárható. A bél feszesre tölthető, a hosszabb eltarthatóság érdekében fontos, hogy a töltelék mindig légmentes legyen.
Mivel a termék egy természetes bél, ezért a kaliber tekintetében lehetnek vékonyabb-vastagabb részek, ahogy azt a természet megalkotta. Ezért kérjük, hogy a vastagságra vonatkozó kalibert inkább irányszámnak tekintsék, ne várják el a mm pontosságot úgy, mint egy műbél vagy fröccsöntött termék esetén.