A marha vastagbél világos színű, vagy esetleg sötétebb árnyalatú lehet.
A marha vastagbél 30-40 fokos, kézmeleg vízben kell megmosni, amíg a bélen található sótól meg nem tisztítjuk. A vastagbelet nem szabad 1 óránál tovább víz alatt tartani, illetve erősebb vegyszerekkel tisztítani, mert mint minden természetes bénekl, a marha vastagbélnek sem tesz jót a túlzott áztatás.
A marha vastagbél jól főzhető füstölhető és abálható. A marha vastagbél végei szalámi klipszelővel vagy hagyományos kötözővel is jól lezárható. A bél kellően feszesre tölthető, a hosszabb eltarthatóság érdekében mindig fontos hogy a töltelék légmentes legyen.
Mivel a termék egy természetes bél, ezért a kaliber tekintetében lehetnek vékonyabb-vastagabb részek, ahogy azt a természet megalkotta. Ezért kérjük, hogy a vastagságra vonatkozó kalibert inkább irányszámnak tekintsék, ne várják el a mm pontosságot úgy, mint egy műbél vagy fröccsöntött termék esetén.