A kesztyűt elsősorban a húsiparban, vágóhidakon, konyhákon és disznóvágások során használják, azonban jó szolgálatot tehet minden olyan helyen, ahol késekkel vagy éles vágószerszámokkal dolgoznak.
A fémkesztyűt minden alkalommal azon a kézen kell viselni, amelyik a vágóeszközt tartó kézzel szemben áll. Tehát a jobb kézzel dolgozók a bal kézre húzzák a lánckesztyűt, míg a jobb kezükben a kést fogják.
A lánckesztyű fémből készült, így ügyelni kell arra, hogy elektromos áram ellen nem véd. Mindenképp kerülni kell az árammal történő érintkezést, illetve a feszültség alatt álló vezetékeket, gépeket.
Elektromos fűrész, elektromos csontfűrész, húsdaráló, inazó vagy bőrkéző gépek használatánál szintén kerülni kell a lánckesztyű viselését. Ennek oka, hogy a fémkesztyűk használata közben a vágás elleni védelem a feladat, a roncsoló hatású fizikai behatás ellen nem véd.
Az általunk forgalmazott textilszíjjas kesztyű kifordítható, így balkezesek és jobbkezesek is egyaránt használhatják.
Lánckesztyűk tisztítása, fertőtlenítése:
A húsiparban nagyon fontos a higiénia, ezért használat előtt mindenképpen szükséges a fertőtlenítés, használat után pedig a tisztítás. A védőkesztyűt szappanos vízbe mártva erős szálú kefével tisztítsuk meg, majd öblítsük le forró (legalább 80 °C) vízzel. A kesztyű tisztítása gőzmosóval is történhet, azonban ügyelni kell hogy sav nem érheti a kesztyűt. Fertőtleníteni csakis élelmiszeriparban engedélyezett szerrel lehet.
Elég elterjedt és hatékony módszer a lánckesztyű csapkodása az asztallaphoz, így eltávolítva az élelmiszermaradványokat a kesztyű szövetéből. Azonban a finom acélgyűrűkre érdemes vigyázni, ezért ezt a módszert inkább kerüljük.
A fémkesztyű tárolása mindenképpen tiszta, száraz helyen kell történjen.
A lánckesztyűn bármilyen sérülés, deformálódás esetén a munkát fel kell függeszteni. A sérült lánckesztyűt csak szakavatott, hozzáértő módon lehet javítani, így érdemes felkeresni a gyártót vagy a forgalmazót.
A tökéletes védelem érdekében semmilyen módosítást ne végezzen a megvásárolt lánckesztyűn.