Az 50-es kaliberű klipszelt penészmintás műbélből 15 darab szükséges, míg a 60-as átmérőjű, azaz a vastagabb típusú penészmintás műbélből 1 csomag is elég a 10 kg téliszalámi betöltéséhez.
A téliszalámi keverék összetételében fűszerpaprika is szerepel, azonban olyan kis mennyiségben, hogy a színét nem befolyásolja, csak az íz miatt szükséges. Tehát maga a fűszerkeverék és a kész téliszalámi is szürke színű lesz.
A kész termék klipszelővel is zárható, vagy hagyományos kötözővel is elzárhatóak a műbelek végei.
Felhasználási javaslat:
A 7 kg száraz sertéshúst (egy része lehet marhahús is) és 3 kg hasa alja szalonnát felkockázzuk, majd összekeverjük a füszerkeverékkel. Ha megoldható, akkor érdemes 0°C-on tárolni 1 napig, hogy az ízek jól összeérjenek.
Másnap kislyukú darálón le kell darálni, majd penészmintás műbélbe töltjük. 1 napon át szikkasztani kell, majd mehet a füstölőbe.
Ügyeljen arra, mint minden más szaláminál, hogy a töltelék ne legyen levegős, ezért érdemes a műbelet pár szúrással (4-5 helyen) kilyukasztani, hogy a nyomás kitolja az esetlegesen bentmaradt levegőt.
Ha nem sikerült elég feszesre, akkor középen nyugodtan át lehet kötni, és akkor kisebb téliszalámikat kapunk.
Összetevői között szerepel:
étkezési só, szőlőcukor, fokhagyma granulátum, őrölt fehérbors, őrölt kömény, édesnemes fűszerpaprika, őrölt szegfűbors, valamint antioxidáns (E301) és tartósítószer (E250).