A sonkapác csontos vagy kicsontozott húshoz is alkalmas. A csomag tartalma 10-12 kilogrammnyi hús pácolásához használható. Pácoláshoz főként sertéshúst ajánlunk, de emellett akár vörös húsokhoz is jól felhasználható.
A sonkapácot egyszerűen össze kell keverni 1,4-1,6 kg tiszta, durva, jódozatlan sóval, majd 10 liter vízben feloldani a keveréket, majd az oldatot felforralni.
Miután a páclé teljesen kihült, a szépen megformázott húsra rá kell önteni a levet. Fontos, hogy teljesen elfedjük vele a húsokat, ellenkező esetben a sonkákat a lében naponta meg kell forgatni. A húsokat 2-3 hét pácolás után 1 napig hagyjuk szikkadni, majd készen áll a füstölésre.
A füstölés során a tűzbe időnként bedobott borókabogyó nagyon különleges ízű sonkát eredményez.
A sonkapáccal aromás, finom ízvilágú sonka készíthető, azonban a pác szükség esetén egyéb fűszerekkel is kiegészíthető. Fontos, hogy a pác készítésekor jó minőségű, lehetőleg adalékmentes sót használjunk, ami nem lehet jódozott.
A sonka elkészítéséhez ajánlott a sonkaháló használata, míg a védelmére a védőháló javallott.