Sertés vékonybél - válassz okosan
A sertés vékonybél az az a természetes bél, amit a legtöbbet használunk a disznóvágás és a kolbásztöltés során. Kiválóan alkalmas a sütnivaló kolbász és a füstölni való kolbász töltésére, de sokan a hurkát is ebbe szeretik beletölteni. Nem véletlenül sózott sertés vékonybél a neve, ugyanis nem hűtéssel tartósítják, hanem tisztított sóval. A sertés gyomor utáni része, amit a sertés vastagbél követ.
A piacon számtalan típusa kapható, de aki nem tanult hentesnek az nem tudhatja, hogy mi a különbség.
Gyors összefoglalás következik, hogy egy hentesnél vagy nálunk a böllérboltban azt válaszd, amelyik a célnak a legmegfelelőbb.
1. Nagy áruházakban, kis boltokban és henteseknél kapható 10 méteres vagy 20 méteres sertés vékonybél
Ez a régóta megszokott kolbászbél, amit már a régi időkben is egyszerűen beszerezhettünk a hentesnél vagy a böllérnél. Otthoni töltésre, pár kilónyi töltelékhez, sütnivaló kolbászhoz vagy pár szál füstölt kolbászhoz jó választás. Vékonyabb és vastagabb szálak, valamint rövidebb és hosszabb szálakból áll. Tisztítása és használata nagyon egyszerű. A csomagnyi belet langyos vízben megtisztítani a sótól, majd rögtön lehet is használni.
A mi kínálatunkban is szerepel a 10 méteres és a 20 méteres kiszerelés. Emellett fontos megemlíteni a minőségi kolbászbelet, ami valójában a következő pontban ismertetett yardosbél kisebb kiszerelésben. Ha kevés a töltelék, de jó minőségű bélre van szükség kedvező áron, akkor ezt a terméket nagyon ajánljuk.
2. Böllérboltokban, speciális üzletekben és nagyobb henteseknél kapható az úgynevezett yardosbél
Ezeket a sertés vékonybeleket úgy ismerhetjük fel, hogy fel kell rajta tüntetve lennie a kalibernek, azaz hogy milyen vastagságú, milyen átmérőjű a vékonybél. Ha nem szerepel rajta valami ilyesmi szám - mint 32/34, 34/36 vagy 36/38 - akkor az nem más, csupán több zacskónyi 10 méteres sertés vékonybél belerakva egy mutatós zacskóba vagy dobozba. Azaz nem tudhatjuk, hogy mit kapunk a pénzünkért.
Ha minőségi yardos belet keresel, akkor mindenképp keresd meg a kaliberre utaló jelölést a zacskón vagy a dobozon!
Vagy rendelj nálunk, és garantáltan azt kapod, amit rendelsz.
Tehát eljutottunk oda, hogy meg tudjuk különböztetni az igazán jó minőségú sertésbelet a remélhetőleg jó minőségtől. Az igazi yardosbél ugye kaliberezve van, ami azt jelenti, hogy valamekkora határok közé esik a zacskóban található sertés vékonybél átmérője.
Mivel a termék egy természetes bél, ezért a kaliber tekintetében lehetnek vékonyabb-vastagabb részek, ahogy azt a természet megalkotta. Ezért kérjük, hogy a vastagságra vonatkozó kalibert inkább irányszámnak tekintsd. Ne várják el a mm pontosságot úgy, mint egy műbél vagy fröccsöntött termék esetén.
Következzen egy újabb osztályozási szempont:
Vastagságuk alapján további osztályokba lehet sorolni a kolbásznak való beleket:
32/34 yardosbél - A sertésbél átmérője igen kicsi. Grillkolbásznak és sütnivaló kolbásznak kiválóan alkalmas. Juhbél helyett kiváló választás, a mai kor nagy kedvencének, a grillkolbász töltéshez jó szívvel ajánljuk. Van vásárlónk aki füstölt kolbászhoz viszi, mert úgy szereti ha gyorsan kiszárad. Erre is tökéletes. Főként speciális boltokban kapható, ott is előfordulhat hogy előre meg kell rendelni. Nálunk télen-nyáron van raktáron.
36/38 yardosbél - Ettől a kalibertől számítjuk a hagyományos vastagságú sertés vékonybeleket. Sütnivaló és füstölt kolbászhoz is jó választás. Szép, egyenletes vastagságú szálak, jól mutatnak a tepsiben, a füstön és a spájzban is.
38/40 yardos bél - Átmenet a kolbászbél és a hurkabél között. Nem árulunk el nagy titkot, ebből a típusból adjuk el a legtöbbet. Általában 1 csomag elég egy disznóvágásra, ha sonka is marad és szalámit is töltesz. Sok esetben marha vékonybél helyett is jó választás, hiszen sokkal kevesebb vele a munka és még olcsóbb is.
40-45 vagy 42+-os - Ezt a vastagságú sertésbelet főként hurkához viszik, de lehet bele tölteni kolbászt füstre is, ha puhábban és szaftosabban szereted a kolbászt.
3. Fontos még itt megemlíteni a koca belet, ami szintén sertés vékonybél
Ez az anyadisznó vékonybele, azaz erős bélfalú, vastag átmérőjű bél. Jó választás a 40 feletti kaliberű yardosbél helyett. Erősen ajánlott marha vékonybél helyettesítésére. Füstölt kolbászhoz vagy kásás és rizses hurkához is nyugodt szívvel használható.
További fontos tudnivalók és tanácsok a sertés vékonybéllel kapcsolatban:
Ezeket a beleket nem szabad túlmosni, sokáig vízben áztatni vagy erős vegyszerekkel kezelni.
Nem kell megijedni, ha a bél nem hófehér, hanem sárgás vagy barnás színű. Ez nem azt jelenti hogy nem tiszta, bizony az a sertés vékonybél természetes színe.
A sertés vékonybelet nem szabad túlságosan tisztítani, hiszen viszonylag vékony a bél fala. Tudni kell, hogy a gyomorból a vékonybélbe ürül az étel, tehát itt még igazán megemésztett dolog nincs, tehát nem kell megijedni, a normállis kolbászbélnek nincs rossz “szaga”.
A töltőcsőre sokkal egyszerűbben felhúzható a kolbászbél, ha egy pici kolbászanyag lóg ki a töltőcsőről.
Vékony típusú kolbászbelek esetén mindig előre gondoskodj vékony töltőcsőről