Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Sertés vékonybél - válasszon okosan

Sertés vékonybél - válasszon okosan

A sertés vékonybél az az a természetes bél, amit a legtöbbet használunk. Kiválóan alkalmas a sütnivaló kolbász és a füstölni való kolbász töltésére, de sokan a hurkát is ebbe szeretik beletölteni. Nem véletlenül sózott sertés vékonybél a neve, ugyanis nem hűtéssel tartósítják, hanem tisztított sóval...

 

...A piacon számtalan típusa kapható, de aki nem tanult hentesnek az nem tudhatja, hogy mi a különbség.

 

        1. Nagy áruházakban, kis boltokban és henteseknél kapható 10 méteres vagy 20 méteres sertés vékonybél

 

Ez a régóta megszokott kolbászbél, ami vagy jó vagy nem jó. Vagy szakad vagy nem. Semmi különleges megnevezése nincs, nem válogatott és nem kaliberezett. Otthoni töltésre, pár kilóhoz jó választás lehet.

   

       2. Böllérboltokban, speciális üzletekben és nagyobb henteseknél kapható az úgynevezett yardosbél

 

Ezeket a sertés vékonybeleket úgy ismerhetjük fel, hogy fel kell rajta tüntetve lennie a kalibernek. Azaz milyen vastagságú a vékonybél. Ha nem szerepel rajta valami ilyesmi szám - mint 32/34, 34/36 vagy 36/38 - akkor az nem más, csupán több zacskónyi 10 méteres sertés vékonybél belerakva egy mutatós zacskóba vagy dobozba. Azaz vagy jó lesz vagy nem. Viszont biztosan olcsóbb.

Ha minőségi yardos belet keres, akkor mindenképp keresse meg a jelölést a zacskón vagy a dobozon!

Tehát eljutottunk oda, hogy meg tudjuk különböztetni a jó minőségú sertésbelet a remélhetőleg jó minőségtől. Az igazi yardosbél ugye kaliberezve van, ami azt jelenti, hogy valamekkora határok közé esik a zacskóban található sertés vékonybél átmérője.

 

Következzen egy újabb osztályozási szempont:

 

 

Vastagságuk alapján további osztályokba lehet sorolni a kolbásznak való beleket:

32/34 yardosbél - A sertésbél átmérője igen kicsi. Grillkolbásznak és sütnivaló kolbásznak kiválóan alkalmas. Ha nem tud juhbelet beszerezni vagy olcsóbb megoldást keres, akkor jól használható a juhbél helyett. Van vásárlónk aki füstölt kolbászhoz viszi, mert úgy szereti ha gyorsan kiszárad. Erre is tökéletes. Főként speciális boltokban kapható, ott is előfordulhat hogy előre meg kell rendelni.

 

34/36 yardosbél - A következő kaliber már inkább sütnivalókolbászhoz jó, de ha a füstölt kolbászt keményen szereti, akkor még mindig jó választás

 

36/38 yardosbél - Ettől a kalibertől számítjuk a hagyományos vastagságú sertés vékonybeleket. Sütnivaló és füstölt kolbászhoz is jó választás. Szép, egyenletes vastagságú szálak, jól mutatnak a tepsiben, a füstön és a spájzban is.

 

38/40 yardos bél - Átmenet a kolbászbél és a hurkabél között. Nem árulunk el nagy titkot, ebből a típusból adunk el a legtöbbet. Általában 1 csomag elég egy disznóvágásra, ha sonka is marad és szalámit is töltenek. Sok esetben marha vékonybél helyett is ezt választják, hiszen sokkal kevesebb vele a munka és még olcsóbb is.

 

42-45 vagy 42+-os - Ezt a vastagságú sertésbelet főként hurkához viszik, de lehet bele tölteni kolbászt füstre is, ha puhábban és szaftosabban szereti a kolbászt.

         

         3. Fontos még itt megemlíteni a koca belet.

Ez az anyadisznó vékonybele, azaz erős bélfalú, nagy átmérőjű bél. Jó választás a 40 feletti kaliberű yardosbél helyett. Erősen ajánlott marha vékonybél helyett.

 

 

További fontos tudnivalók és tanácsok a sertés vékonybéllel kapcsolatban:

Ezeket a beleket nem szabad túlmosni, sokáig vízben áztatni vagy erős vegyszerekkel kezelni.

Nem kell megijedni, ha a bél nem hófehér, hanem sárgás vagy barnás színű. Ez nem azt jelenti hogy nem tiszta, bizony az a sertés vékonybél természetes színe.

A sertés vékonybelet nem szabad túlságosan tisztítani, hiszen viszonylag vékony a bél fala. Tudni kell, hogy a gyomorból a vékonybélbe ürül az étel, tehát itt még igazán megemésztett dolog nincs, tehát nem kell megijedni, a normállis kolbászbélnek nincs rossz “szaga”.

A töltőcsőre sokkal egyszerűbben felhúzható a kolbászbél, ha egy pici kolbászanyag lóg ki a töltőcsőről.

Vékony típusú kolbászbelek esetén mindig előre gondoskodjon vékony töltőcsőrőlA Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata