Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Kolbásztöltés-disznóvágás: Ma is elterjedt vidéken!

Kolbásztöltés-disznóvágás: Ma is elterjedt vidéken!

Saját gyermekkorunkból talán sokan emlékszünk arra, amikor hajnalban keltünk, megízleltük a sült vér semmihez sem fogható ízét, és a napi feladatok után, a családi étkezésekkor előkerültek a befőttek és a savanyúságok is a kamrából. A falusi disznóvágás ma is elterjedt, s ha sikerül egy profi böllért kifogni, akkor biztosak lehetünk abban, a szúrástól egészen a kolbász ízesítéséig minden a legjobban sikerül majd.

 

Gyakorlat teszi a mestert

 

Persze tény az is, hogy disznóvágás terén is gyakorlat teszi a mestert, s igaz ez mind a böllér szaktudására, mind a háziasszonyok által végzett munkafolyamatokra. Minél több hasonló eseményen veszünk részt, annál inkább átlátjuk az egyes feladatokat, és megtanuljuk azokat az apró trükköket, melyekkel nem csak saját munkánkat könnyíthetjük meg, hanem a végeredmény is színvonalasabb lesz.

 

Szúrástól a hurkatöltésig

 

A kábítás és a szúrás során a profi böllér nélkülözhetetlen, de az erős, szakavatott kéz a későbbiekben is jól jön. A malac tisztításakor a perzselés vagy a vizes forrázás az elterjedt. Míg régen szalmával borították be és pörkölték meg az állatot, addig napjainkban a gázperzselő végzi el ezt a munkát- valljuk be, sokkal egyszerűbben, és gyorsabban. A tisztítás után következhet a bontás, mely a malac hasa vagy gerince felől is történhet. Ez tulajdonképpen mindegy is, hiszen a cél nem más, mint a belsőségek eltávolítása és a malac előkészítése a további feldolgozásához.

 

Tulajdonképpen a malac minden része felhasználásra kerül, még a belsőségek is. Az abároló gépbe kerülnek ezek, a szív, tüdő, máj, lép és nyelv a hurkába, a szalonna és a húsok pedig a megfelelő eszközökkel formára vághatóak. Bármilyen leeső rész ideális lehet kolbászba. A füstöléshez elsősorban a szalonna, a köröm, a csülök, a lapocka és a comb a megfelelő, de a kisebb részekből tepertő is készülhet. A csontos húsok felhasználásával mennyei levesek készíthetőek a továbbiakban. A májas hurka legalább olyan nagy népszerűségnek örvend, mint a hagyományos hurka, vagy a kolbász.

 

Többféle szalámi recept és kolbász recept közül is válogathatunk, és természetesen mindenkinek megvannak a maga szokásai az ízesítés tekintetében. Gyakori kérdés, hogy mennyire legyen csípős a kolbász, vagy mennyi köménymagot és fokhagymát használjunk fel az ízesítéshez. A mértéktartás persze lényeges, de akár elmehetünk a csípős irányba is, ízléstől függően.

 

Házi szalámi fűszeresen

 

A házi szaláminál nincs jobb, és egyik üzletlánc kínálata sem veheti fel vele a versenyt. Nézzünk most egy olyan szalámi receptet, mely biztosan elnyeri még az ínyencek tetszését is.

 

Hozzávalók:

10 kg darált sertéscomb

4 kg füstölt darált szalonna

30 dkg zúzott fokhagyma

35 dkg fűszerpaprika (körülbelül 5dkg csípős javasolt ebből)

35 dkg só

2,5 dkg fekete bors

2,5 dkg fehér bors

1,5 dkg szerecsendió

1,5 dkg szegfűbors

1,5 evőkanál cukor

 

Az összetevők közül elsőként a darált húst és a szalonnát keverjük össze, majd ehhez jöhetnek a fűszerek. Amikor már elválik a kezünktől, akkor jöhet a töltés. Mielőtt ez megtörténne, szurkáljuk meg a műbelet kis tűvel, hogy a felesleges levegő távozni tudjon a szalámiból. A kis lyukakat az alapanyagban levő zsiradék ki fogja tölteni. A megtöltött szalámit egy napig hűvös, szellős helyen tároljuk, majd három napon keresztül füstöljük fűrészporral, hideg füstön.

 

Kép forrása: https://www.flickr.com/photos/paul_white/6076219165A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata