Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Késélező - segítünk kiválasztani a legjobbat

Késélező - segítünk kiválasztani a legjobbat

Fenőkő, fenőacél vagy csettegő? Vajon melyik a legjobb választás? 

A kérdések megválaszolásához tudnunk kell, hogy milyen késeket kell élezni, illetve hogy ki fogja használni. Nézzük sorba, hogy melyik élező illik Önhöz. 

Fenőkő

Régen 1-2 fajta fenőkövet használtak, jellemzően elég durva, nagyszemcsés kaszaköveket fogtak be a kések megmunkálására. A mai technológiának köszönhetően már nagyon finom, szinte porból égetett fenőköveket is egyszerűen be lehet szerezni. Sok videó kering a neten, ahol japán mesterek a kardok élezéséhez is fenőkövet használnak. 
Azonban a fenőkő használatához nemcsak tudás, de idő is szükséges. A fenőkövet 30 percre tiszta vízbe kell beáztatni, ezután erősebb, majd később gyengédebb mozdulatokkal kell a kést élezni rajta. A kés állapotának megfelelően nem csak 1 fenőkövet kell használni, a tökéletes él eléréséhez 2 de inkább 3-4 kő használata is szükséges lehet. Először kezdve a nagy szemcsékből készült durva fenőkővel HCJ400 vagy HCJ600, majd folytatva a finomabb kövekkel, mint a HCJ1000 vagy HCJ1200. A legfinomabb él a kerámia kővel, a HCJH-val érhető el. Természetesen, ha a késnek van még egy kis éle, nincs tönkremenve, akkor elég az 1000 grit feletti fenőköveket elővenni. 
Tehát a fenőköveket azoknak kínáljuk, akiknek szenvedélyük a kés. Akik nem sajnálják az időt, hogy megtanulják a fenés mesterségét. Akik nem csak használati tárgyként tekintenek a késekre. Jó minőségű késekre csodálatos élt lehet a fenőkővel varázsolni, de az elhasznált késekhez is nyugodtan ajánljuk. Mivel relatíve olcsó termékek, mindeképp ajánljuk, hogy tegyenek vele egy próbát.

Kemény, kevésbé jó állapotú késekhez:
HCJ400 és HCJ1000 együtt

Jobb állapotú, finomabb késekhez:
HCJ600 és HCJ1200 együtt

Jó állapotú késekhez, pengeél előállításához:
HCJ1200 és HCJH együtt

Fenőacél

Hatalmas a kínálat, sokszor elveszik az ember a rengeteg élező között. Az acélok a legelterjedtebb fenők, biztosan mindenki használta már. Nem igényel sok gyakorlatot, gyorsan elővehető, és pillanatok alatt visszaállítja a kés tompa élét. Persze csak akkor ha a megfelelő acélt használjuk.

Otthoni késélezésre, elsősorban a durva és a finom acélokat ajánljuk. 
Mivel a kések egy háztartásban könnyebben sérülnek (például sokan előszeretettel bontják vele a konzervet, vágják a kenyeret a szeletelőkéssel vagy a konyhapultban egymás hegyén-hátán tárolják a késeket) ezért erősebb, keményebb megmunkálásra van szükség mint egy hentespultban használt késre, ahol ugyanazon munkafázis során használják ugyanazt a kést. 

Otthonra, kemény, kevésbé jó állapotú késekhez használható:
Wetzstahl ovális fenőacél (7654330)
Wetzstahl ovális fenőacél (7655330)

Otthonra, jobb állapotú, finomabb késekhez alkalmas acél:
Finecut ovális, finom fenőacél (7588325)
Skandináv, négyszögletes, finom-polír acél (7007225)

Otthonra, általános használatra, mindenféle késhez:
Balkán lapos acél (7143425)
Multicut laposacél (7650428)


Böllérek, hentesek számára főként a finom és a polír acélokat kínáljuk
A szakik számára a kés nemcsak egy egyszerű kellék, hanem munkaeszköz. Ezért többnyire jó állapotú, jó minőségű késeik vannak, szerencsére ritka hogy valaki életlen késsel fog neki a munkának. Ezért amikor hentes vagy böllér választ nálunk élezőt, akkor csak a finom és polír acélokat tesszük ki a pultra. Mivel naponta többször is nyúlnak az acélhoz, ezért jó fogású, strapabíró acélt kell hogy kínáljunk. 

Általános használatra
Multicut laposacél (7650428)
Dickoron ovális fenőacél (7598330)

Finom élezéshez:
Finecut ovális fenőacél (7588325)
Finomacél ovális (7657330)
Kombi négyszögletes zafír és polír élező (7598230)

Polírozáshoz
Polish ovális fenőacél (7550330)
Micro ovális acél (7500330)

Csak profik számára:
Duo gyémánt és kerámia acél (7930225)
Titán ovális fenőacél (7910330)
Gyémánt fenőacél (7920325)

A fenőacélokat bárki számára nyugodtan ajánljuk, de nagyon fontos, hogy a megfelelő acélt válasszák ki. Nagyon nagy a választék, nem szabad elhamarkodni a választást, hiszen egy profi fenőacél nem olcsó.
Ha bármilyen segítségre van szüksége az acélok kiválasztásához, akkor nyugodtan írjon nekünk vagy hívja ügyfélszolgálatunkat. Nekünk is érdekünk, hogy az Önhöz illő acélt válassza. 

Csettegő

Abszolút kezdők és profik számára is jó választás lehet a csettegő késélező
A csettegőt elsősorban a hentesipar számára fejlesztették ki, de egyre többször választják otthoni élezőként is. Viszonylag új terméktípus, üzletünkben sokszor megkérdezik a kiállított darabra, hogy “az mi”. Ilyenkor igyekszünk pár mondatban elmondani a lényeget: 
  • Hogy biztonságosan használható, mert vezeti a kést. 
  • Hogy 2-3 fémpálcika teszi élessé a kést pár mozdulat után. 
  • Hogy nem kell előképzettség a használatához
  • Hogy nem kell megfelelő szögben tartani a kést, hanem csak húzni a pálcák között újra és újra
  • Hogy azért hívjuk csettegőnek, mert fura fémes hangot ad ki használat közben. Általában gyorsan kedvet is kapnak hozzá a vásárlók, mindaddig amíg meg nem hallják az árát. A legolcsóbb csettegő is 20.000 forint felett van. Hogy megéri-e? Jó kérdés. Nagyon jó élező, pillanatok alatt megélesíti az élevesztett kést, de csodát ez sem tud művelni egy rossz állapotban lévő késsel. A különböző csettegők között finomság szempontjából kevesebb az eltérés, mint mondjuk az acélok és a fenőkövek esetén. 

Általános használatra:

Rapid Steel action (9009100)
Magneto Steel HyperDrill (9008400)

Finom élezéshez:

Rapid Steel Polish (9008000)
Magneto Steel polish (9008500)

Tehát a csettegő mindenki számára alkalmas, aki nem tudja jól kezelni a fenőacélt, vagy nincs ideje a fenőkővel dolgozni. Ára miatt jól meg kell gondolni, de ha belefér a költségvetésbe, akkor biztosan szívesen fogja használni. 


Reméljük, hogy sikerült egy kis segítséget adni az élező választáshoz. Mivel tényleg nem egyszerű kiválasztani a megfelelő élezőt, ezért ha bármilyen segítségre van szükségük, akkor az info@bollerbolt.hu e-mail címen vagy a +3670/945-2500 telefonszámon kollégáink szívesen segítenek. 


A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata