Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Így készítsük el a legfinomabb sonkát!

Így készítsük el a legfinomabb sonkát!A füstölt sonka sokáig eltartható és többféle módon is fogyasztották. Bemutatjuk a sonkakészítés hagyományos folyamatát, hátha valaki kedvet kap hozzá.
Az első lépés a hús kiválasztása, formázása és előkészítése. Lapockát vagy combot szoktak leginkább füstölni. Ha kiválasztottuk a megfelelőt, gondosan meg kell tisztítani, a felesleges részeket eltávolítani és szépen megformázni. A lapockából kisebb darabokat is készíthetünk, hálóban, kötözve, vagy csak úgy egészben. Ha túl vagyunk az előkészítő folyamatokon, ki kell választanunk a megfelelő pácoló edényt. Napjainkban ajánlatos rozsdamentes, befedhető fajtát választani, mert a műanyag edényből a pácsó kioldhat bizonyos káros vegyületeket.

Régebben az úgynevezett száraz pác volta a divat, amihez asztali só és nitrites só keverékét használták. Mostanság inkább a kevert pácolási mód a jellemző, tengeri sóval és pácfűszerekkel vegyítve. A pácolás folyamata, hosszú hetekig, akár egy hónapig is eltart. Ha csak a száraz pácot választjuk, először jól dörzsöljük be a húst, 2 combhoz 1 kg só szükséges. Hűvös, száraz helyen tároljuk a sózott sonkánkat és takarjuk le. Napjában kétszer meg kell forgatni és a húst saját levével locsolgatni. 3-4 hét után le kell mosni langyos vízzel és mehet a füstre.
Ha páclevet és fűszereket is szeretnénk használni, a húst fele só és fele fűszer keverékével dörzsöljük be, majd a fenti módon kezeljük. 2-3 nap múlva elkészítjük a páclevet, amelyet saját magunk is fűszerezhetünk, az alábbi alapanyagokat variálva, ízlés szerint: babérlevél, bors, hagyma, fehér bors, koriander, mustármag, borókabogyó, fokhagyma, őrölt kömény, majoránna.
Ha valaki nem szeretne a fűszerekkel kísérletezni, a henteseknél vagy a böllérboltokban nagyon jó keverékeket lehet kapni pácoláshoz. Ha felfőztük a páclevet, hűtsük le, mindig hideg lével dolgozzunk. A forgatásról itt sem szabad elfeledkezni, ügyelni kell arra, hogy a lé mindenhol érje egyenletesen a sonkánkat. 3-4 hét után vegyük ki a pácból és langyos vízzel mossuk le a húst. Következik a szikkasztás. Megfelelő hőmérsékleten, lógatva, levegőztetve, teljesen szárazra kell szikkasztani a sonkát. Ez az egyik előfeltétele a füstölésnek. Az optimális füstölési hőmérséklet 15 fok körül mozog és legalább 1 hétig tart, a füst intenzitásától függően. Nagyon fontos, hogy a füstölőbotra felakasztott sonkák ne érjenek egymáshoz, hogy a füstanyagok egyenletesen meg tudjanak tapadni a felületen. Baktériumölő hatása mellett a füstnek szárítóhatása is van, így csökken a víztartalom és ezzel együtt a romlást okozó mikroorganizmusok jelenléte a húsban.

A folyamat végén érett színű, kiváló állagú igazi házi sonka lesz az eredmény, amelyet büszkén tálalhatunk fel asztalunkon. Nincs is annál nagyszerűbb érzés, mint amikor szeretteinket, barátainkat a magunk által készített étellel kínáljuk. Bátran vágjunk bele és nem fogjuk megbánni. Kívánunk sok sikert az elkészítéséhez és jó étvágyat az elfogyasztásához.

Kapcsolódó termékek


A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata