Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Hogyan élezzük a késeket?  – ahogy a profik csinálják

Hogyan élezzük a késeket? – ahogy a profik csinálják

A disznóvágáskor pedig elengedhetetlen a jól megélezett kés, hiszen akkor a késnek minden pillanatban jól kell vágnia.

Ha nincs otthon megfelelő szerszám, akkor ismerőst vagy barátot kell megkérni, hogy húzza újra a késeket, vagy elvisszük egy köszörűshöz. Az első esetben olcsó és gyors megoldás, de bizony ha nem jól sikerül valami, akkor abból csak a baj van, és ugye közös lónak mindig van valami a hátán. A köszörűs biztosan jó munkát végez, viszont borsos árat kérhet, és bizony pár napig hiányolni fogja kedvenc kését. Ez pedig gond lehet, hiszen magunkból kiindulva, mindig akkor jut eszünkbe a késélezés, amikor már használni kellene.

Ez esetben pedig nem marad más, mint az otthoni élezés és fenés. Az otthoni késélezéshez célszerszámok kellenek, ezek között vannak hasznosak, kevésbé hasznosak.

Motoros köszörűk, késélezők a legkényelmesebbek, túl sok magyarázni való nincs: az ember beteszi a pengét, végighúzza párszor, és a megfelelő szögben beállított köszörűkövek szépen megélezik. Könnyedén és gyorsan halad vele a munka, de magas ára miatt biztosan nincs minden háztartásban. 

A fenőacél nem élezésre van, új élt nem lehet vele létrehozni. A fenőacéllal a használat során elhajlott, de nem kicsorbult élt egyengetjük ki. Ha jó minőségű kései vannak, akkor jó választás a fenőacél. A jó fenőacél mindig sima, a hosszanti irányban rovátkolt, hornyolt, jól kézbe simul és főként biztonságosan használható. Azonban nem szakértő kezében könnyen megrongálhatja az élt, ezért érdemes egy hozzáértő hentest megkérni, hogy mutassa meg a megfelelő szöget és a helyes kéztartást.

Megemlíthetjük a csettegőt, melyet könnyű, higiénikus és biztonságos használata miatt akár háziasszonyok is bátran használhatnak.

A fenőkővel már nehezebb dolgunk lesz, de messze nem lehetetlen. Mielőtt nekikezdenénk a késeink élezésének, mindenképpen gyakoroljunk 1-1 selejtesebb darabon.

A fenőköveket mindig be kell nedvesíteni (vagy vízzel, vagy olajjal, ezt köve válogatja), a vizes köveket a munka előtt egy órával be kell áztatni. A nedvesség miatt a kő nem kopik olyan gyorsan, és a csiszolás során keletkezett por és szennyeződés nem ragad bele a kőbe. Fenőkőből többet kell kéznél tartani, ha komolyan gondoljuk az élezést, a durvább, alacsonyabb számozású (300-600) kövek az első fázisban, a finomabbak a későbbiben használatosak (700+).
A késélezés két lépcsőben történik: az elsőben kialakítjuk az új élt, a másodikban sorjázunk, tehát az élben található mikroszkopikus egyenetlenségeket próbáljuk meg a lehetőségekhez képest eltüntetni.

A durva késélezésnél, vagy nagyolásnál az előre beállított szögben tartott penge egyik felét csiszoljuk, mindig lassan, éllel a mozgás irányába. Ha megfelelő élt alakítottunk ki, akkor fordítunk. A megfelelő él kialakításának jó mutatója, ha a penge másik oldalán megjelenik a sorja. Ha mind a két oldallal végeztünk, átváltunk finomabb fenőkőre, és azzal fejezzük be a munkát. Később, ha nincs nagyon kicsorbulva a kés, lehet párszor simán csak a második fázist ismételni.

Arra mindig oda kell figyelni, hogy a fenőkő felülete legyen egyenletes. Ha a sok használat miatt valahol homorulat csiszolódott bele, a követ vízszintes felületen (legjobb választás egy tisztítókő, amit csak erre használunk) csiszoljuk egyenesre. Ha gyémántporos követ használunk, akkor óvatosan élezzünk: ezek a kövek sokkal gyorsabban dolgoznak, mint a por nélküli társaik. Ha a követ egyszer olajjal nedvesítettük be, utána a vizes nedvesítést nem szabad alkalmazni.
Ha jó munkát végzünk, akkor úgy fog menni a disznóvágás, mint forró kés a vajban.

Termékkínálatunk:
Fenőacélok - katt ide
Fenőkövek - katt ide
Csettegők - katt ide


A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata