Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
Disznóvágás tippek, amiket csak a valódi böllérek tudnak

Disznóvágás tippek, amiket csak a valódi böllérek tudnak

 

Tapasztalat és megfelelő szerszámok: ez a titok!

 

A disznótor szervezése azonban nem merül ki annyiban, hogy adott a malac és az időpont, hiszen sokféle szerszámra, eszközre is szükség van a zökkenőmentes lebonyolításhoz. Laikusként talán nem is gondolnánk, hogy a szakterület bizony profi hozzáértést követel meg mind a szúrást, mind az előkészítést, és persze a feldolgozást illetően is. Nem elég a kábítópisztolyra és a szúrásra alkalmas eszközökre fókuszálni, hiszen miután megtörtént a kivéreztetés, egymást követik a munkafolyamatok, és nincs idő a szerszámok keresgélésére.

 

Éppen ezért nagyon fontos, hogy az előkészületek során figyeljünk arra, milyen eszközt kell mindenképpen pótolni. Hasonlóképp lényeges az alapanyag beszerzése, mely során csak a legjobb minőséggel célszerű beérni. A fűszerek minőségén a húsáruk ízvilága múlhat, de persze nem mehetünk el a szakértelem kérdése mellett sem. Az igazán jó böllérek akár évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, melyet nem csak a szúráskor, de a feldolgozás, vagy az ízesítés terén is kamatoztathatnak. A feldolgozás minden folyamatában vannak olyan területek, melyek megkövetelnek bizonyos fogásokat, trükköket, amelyek az évek során forrták ki magukat.

 

Hasznos tippek szalámi készítéshez

 

Ha már az ízesítésről esett szó, akkor van egy fűszer, amely alapvetően határozza meg a szalámik, a kolbászok ízvilágát. Nem más ez, mint a pirospaprika. Míg azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy az őrölt pirospaprikát gyúrás közben adjuk hozzá a húshoz, azt már kevesebben tudják, hogy a füstölés során, a kolbászhús zsírtartalmának köszönhetően a paprika rendszerint még érik és pirosodik. A kolbász töltésének is megvan a maga módja. Mindig kis gombócokban, a lehető legtöbb levegőt kiszorítva tegyük a kolbászhúst a töltőbe, majd jól nyomkodjuk bele. Mielőtt a kolbásztöltő csövére felhúzzuk a belet, nyomjunk ki egy kis húst a töltőből a töltőcsőbe, így sokkal könnyebb és biztonságosabb a belet felhúzni. Annak érdekében, hogy a kolbászhús ne legyen túl vizes, nem érdemes megmosni a húst darálás előtt, hanem inkább csak tiszta ruhával töröljük át. Érdekesség, hogy a szalámi műbelet mindig töltés előtt, áztatás közben célszerű egy kis tűvel megszurkálni. Erre azért van szükség, hogy a húsban maradt levegő szabadon távozhasson. A kis lyukak miatt pedig nem kell aggódni, ugyanis a hús zsírtartalma majd kitölti azokat.

 

Tisztítás és tárolás

 

Disznóvágás során érdemes a hatékonyságra is ügyelni, hiszen ezen múlik, milyen gyorsan dolgozzuk fel az alapanyagokat. A kivéreztetés utáni fázisban történik meg a pörzsölés. Ehhez nem érdemes kést használni, inkább válasszunk egy nagy fémdörzsit, majd fejezzük be a bőr tisztítását síkár kefe használatával. Szintén az eredményes munkavégzést segíthetjük elő azzal, ha eszközeinket mindig ugyanazon a helyen tároljuk, és ügyelünk a tisztaságra. A böllérek azt ajánlják, hogy a szúráshoz használt eszközt azonnal tisztítsuk meg és tegyük el, ugyanis más munkafázisokban már speciális szerszámokat érdemes alkalmazni. A hentesmunkához szükséges kisebb eszközöket, ás vágószerszámokat tojástartóra helyezve tárolhatjuk a leginkább praktikusan, és figyeljünk arra, hogy mindig töröljük szárazra azokat. A profin végzett, apró trükköket sem nélkülöző böllér munkának köszönhetően a disznótor során minden zökkenőmentesen és gyorsan zajlik majd.

 

 

 

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolb%C3%A1sz#/media/F%C3%A1jl:Embutiendo-chorizos-sandoval-de-la-reina.jpgA Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata