Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
A fűszerek története 1  - az ókor és a középkor

A fűszerek története 1 - az ókor és a középkor


Már a gyűjtögető ősember is fűszerezett azzal a gumóval, levéllel vagy virággal, mellyel gyógyított is. Őseink rájöttek, hogy bizonyos növények nem csak kellemes ízűek, hanem kisebb-nagyobb betegségek gyógyítására is kiválóan alkalmasak.

Az ókorban és a középkorban szintén a fűszerek voltak a legértékesebb árucikkek. Józsefet az Ótestamentum leírása szerint bátyjai fűszerkereskedőknek adták el rabszolgának. Az ókori egyiptomiak már 4-5000 éve használtak hagymát, fokhagymát és borókabogyót, és nem csupán ételek ízesítésére, hanem gyógyszerként és szépségápolási termékként is. Ezek a fűszerek a Mezopotámiából fennmaradt feljegyzésekben is szerepelnek.

Kínában a gyömbér, a csillagánizs, valamint a sáfrány már 3-4000 éve nélkülözhetetlen volt az úri konyhákban. Mintegy 2500 évvel ezelőtt az ókori görög és római orvosok már sokat ismertek a napjainkban is használatos zöldfűszerek és fűszerek közül. Ezeket akkoriban elsősorban gyógynövényekként használták.

Perzsiai és indiai hadjáratairól Nagy Sándor többek között borssal és fahéjjal tért haza. A görögök a jólét és siker jelképeként tekintettek a fűszerekre. A görögöket követve a rómaiak tovább gazdagították a fűszerekről felhalmozott tudást. Julius Caesar például hadjáratai során arra is törekedett, hogy megtörje az arab kereskedők monopóliumát, akik rendkívül drágán árulták a fűszereket.

A 8.-9. században a bencés szerzetesek Nyugat- és Közép-Európába is elhozták a fűszereket és zöldfűszereket. A 12. században a gyógynövények termesztésének elterjesztésében kulcsfontosságú szerepet játszott Hildegard von Bingen apátnő. A görögöktől és rómaiaktól származó hagyományos tudást a népgyógyászattal ötvözte, így a fűszerek szélesebb körben váltak ismertté.

A 13. században a velencei kereskedő, Marco Polo lett az első európai, aki utazásai során megismerte a szerecsendiót és a szegfűszeget, és a malabári partok mentén borsra, gyömbérre és fahéjra bukkant. Ekkoriban a fűszerek olyan értékesek voltak, mint az arany.
A fűszerek jelentették a fő motivációt, hogy Vasco Da Gama elindult Indiába, megtörve ezzel az oszmánok kereskedelmi monopóliumát. Ez a brit birodalom négy évszázados uralmának kezdetét jelentette. Ezzel szinte egy időben Kolumbusz Kristóf az Újvilágból jelentette, hogy rengeteg új fűszere bukkantak. Ugyan nem sikerült megtalálnia a híres indiai fűszereket, a hajó orvosa azonban magával hozta a csípős chilipaprikát Európába...


A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata