Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
A disznóvágás hagyományai

A disznóvágás hagyományai

Nem véletlen, hogy abban az időben a vidéki esküvőket télen tartották: kellett a hús a lakodalomba, így kellett a hízott disznó. Egy tipikus vidéki nagycsalád egyszerre 2-3 disznót is leölt. A disznótor egy igazi társadalmi esemény is volt, hiszen mindig kellett a dolgos kéz, így a rokonokat, szomszédokat is meghívták, némi kóstoló fejében. Több erős férfi kellett a disznó lefogásához, az asszonyok pedig felváltva tudták keverni a rotyogó zsírt, illetve elkészíteni a lakomát.


A néphiedelem szerint újholdkor tilos disznót ölni, mert férges lesz a hús.
Kedd, péntek, vasárnap ugyancsak alkalmatlan a disznóölésre, mert a hús megromlana.
A disznóölést mindig hajnalban kezdték. A segítőket először is egy kis szívmelegítővel - pálinkával - kínálták. A tévhittel ellentétben nem a család feje, hanem a legügyesebb, leggyakorlottabb férfi szúrta le a disznót. Amelyik családban nem volt ilyen ügyes ember, ott böllért, hentest hívtak. Négy fogóra volt szükség a sertés lefogásához, mellettük pedig a vérfogó asszonynak kellett állnia. A pörzsölés és kaparás után a disznó bontása, feldolgozása következett.


A feldolgozásban külön feladataik voltak a nőknek és a férfiaknak. A leölés meg a bontás a férfiak dolga volt, csakúgy mint a kolbász, hurka, disznósajt készítése is, mert ezek nagy erőt kívántak. Az asszonyok feladata volt a bél tisztítása, a főzött töltelék előkészítése, valamint a friss ételek elkészítése is, mert a munka mellett az evés-ivásra is gondolni kell. Először hagymás, sült vért ettek reggelire. Ebédre aztán hagyományosan frissen sült hús illatozott az asztalon.
Az eladósorban lévő lány feladata volt a hájas pogácsa elkészítése, és ennek nem kis tétje volt: ha a pogácsa kellően megemelkedett, az azt jelentette, hogy hamarosan férjhez megy. A nap fénypontja, a disznótori vacsora húslevessel kezdődött, töltött káposztával, sült hurkával, kolbásszal, pecsenyével folytatódott, majd rétessel, fánkkal fejeződött be. Nagy szégyen szállt a házra, ha valaki éhesen maradt!


A disznótorból senki sem távozott üres kézzel: hurkát, tepertőt, kolbászt, süteményt csomagoltak a segítőknek. A disznótor utáni napokban szintén bőven akadt tennivaló: ki kellett olvasztani a zsírt, a szalonnát, kolbászt és a sonkát pedig elő kellett készíteni a füstöléshez.

Kép forrása: szegedpanorama.hu


A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata