Érdeklik a legújabb híreink vagy szeretnének egy kicsit okosodni? Az adott témáinkat kategóriába rendezve érheti el. A kategória nevére kattintva jelennek meg az abban található bejegyzések. A Tovább olvasom gombra kattintva lehet a cikkeket részleteiben megtekinteni. A blog főoldalon minden esetben a legfrisebb írásainkat találja, így ha rendszeresen követi oldalunkat, akkor keresgélnie sem kell! Jó szórakozást kívánunk.
10 böllér szerszám, amire egy böllérnek szüksége van

10 böllér szerszám, amire egy böllérnek szüksége van

A disznóvágáshoz alapvetően disznóra és a szúráshoz, valamint feldolgozáshoz alkalmas eszközökre van szükség. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen minőségű, fajtájú szerszámok állnak rendelkezésre, hiszen ezen a munkavégzés gyorsasága és eredményessége múlhatnak. Kevés kellemetlenebb dolog létezik, mint az, amikor a helyszínen derül ki, hogy nincsen elegendő fakanál, vagy a tavaly használt vájlingnak nyoma veszett...

...Ezek a problémák azonban kiküszöbölhetőek akkor, ha minden szükséges eszközt és kiegészítőt előre beszerzünk, gondoskodva ezzel arról, hogy a nagy napon már minden az ízletes finomságok készítéséről és a mesteri fűszerezésről szólhasson. Cikkünkben most 10 olyan eszközt veszünk sorra, melyek nem hiányozhatnak egyetlen disznótorról sem.

 

1. Csontozó

 

Aligha képzelhető el a hús feldolgozása anélkül, hogy ne szolgálná a munkát egy jó csontozó eszköz. Az éltartó pengével rendelkező, kimagasló színvonalat biztosító darabokkal biztosan nem lehet mellélőni, hiszen ez kiválóan passzol a böllér kezébe, aki így gyorsan és hatékonyan tudja előkészíteni az egyes részeket a további munkafolyamatokra.

 

2. Szúró eszköz

 

Többféle pengehosszúsággal, akár kétélű kivitelben is elérhető az az eszköz, mely szúráshoz nélkülözhetetlen. A szakmájukat értő és szerető böllérek véleménye megegyezik abban, hogy akár a disznótor sikere is múlhat azon, ha nem megfelelő szerszám segíti a kivéreztetés előtti fázist. A megszökött malaccal nem sokat lehet kezdeni, éppen ezért megéri a szúráshoz alkalmas eszköz kiválasztására jelentős hangsúlyt helyezni. A jó fogású nyél nagyon fontos, éppen úgy, mint az, hogy ezt az eszközt másra ne használjuk a disznóvágás során, ezzel megőrizve makulátlan élét.

 

3. Szerszám bontáshoz

 

A hús feldolgozásának lényeges szakasza a bontás, mely során megtörténik a belsőségek eltávolítása, az alvadt vér kimosása, valamint a malac egyes részeinek felkészítése a további feladatokhoz. Mindez azonban csak úgy működhet zökkenőmentesen, ha a megfelelő szerszámok segítik a szakember munkáját. Az igazán profi böllérek a bontás folyamatát nem engedik ki kezeik közül, s a rutinnal együtt a hatékonyság is garantált.

 

4. Élező

 

Legyen szó a szúráshoz, bontáshoz, vagy daraboláshoz alkalmas eszközökről, semmit nem érnek azok akkor, ha nem elég élesek. A konyhák, vágóhidak és hentesboltok által is előnyben részesített élező márkák akkor is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, ha disznóvágásról van szó. A könnyen tisztítható nyél és a prémium kategóriás acél élező felület együttesen biztosítják az egyszerű és gyors használhatóságot.

 

5. Bárd

 

Nem csak a konyhai sütés-főzés során jön jól a bárd, hanem disznótor alkalmával is, amikor egyenesen nélkülözhetetlen az. Többféle lapmérettel beszerezhető, így mindenki megtalálhatja a felhasználás céljának leginkább megfelelő típust.

 

6. Csontfűrész

 

Ha a csontok fűrészeléséről van szó, akkor a szilánkmentes vágás alapvető követelmény. Ezt teszi lehetővé a profi csontfűrész, melynek ráadásul lapja is cserélhető az időtálló minőséget szolgálva. Hasznos, ha többféle méret is rendelkezésre áll, így az igazán nagy csontok átvágása is gond nélkül megtörténhet.

 

7. Bordakiszedő

 

Sokan favorizálják a damilos bordakiszedőt, amely strapabíró alapanyagból készül. A minőségnek és az egyszerű használhatóságnak köszönhetően az eszköz hosszú időn keresztül alkalmazható. Érdemes olyan terméket választani, melyhez pótdamil is tartozik, így az esetelegesen szükségessé váló csere alkalmával is lesz majd a kamrában megfelelő alkatrész.

 

8. Klipszelő

 

A disznóvágás és a szalámi töltés során a klipszelő fogó nem hiányozhat az eszközök közül. Segítségével a szalámi műbél kényelmesen zárható. Fontos szem előtt tartani, hogy olyan eszközt válasszunk, amely tompa végű klipszeket alkalmaz, hiszen ezek nem fogják felsérteni a műbelet és a sózott belet, de a hurka, a kolbász és a szalámi sérülésének is csekély az esélye. A megfelelő fogással bíró nyél hozzájárul ahhoz, hogy a böllér gyorsan tudjon dolgozni és kezei is biztonságban legyenek a munka hevében.

 

9. Húsdaráló

 

Ha sorra vennénk azokat az eszközöket, amelyek azonnal eszünkbe jutnak disznótor kapcsán, akkor a húsdaráló biztosan közöttük lenne. A masszív, erős szerkezet kiválasztásakor törekedjünk arra is, hogy egyszerűen szétszedhető és összerakható legyen az.

 

10. Kolbásztöltő

 

Többféle méretben kapható a kolbásztöltő, mely egyszerűen újratölthető, nyers hússal is könnyedén dolgozik, ráadásul kézzel is könnyen hajtható. Mindegy, hogy grillkolbászt, májast, szalámit vagy hurkát szeretnénk készíteni, a megfelelő töltőcső segítségével gond nélkül elvégezhető a feladat.A Böllérbolt és Webáruház csapatának kifejezetten fontos a természetvédelem és a fenntartható, környezettudatos mindennapok éppen ezért kérjük, hogy oldalainkat ne nyomtassa ki. Amennyiben valamilyen tartalmat szeretne szöveges formában elérni kérjük, hogy vegye fel Velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén.

Tegyen a fenntartható mindennapokért!

Köszönjük!

Üdvözlettel, a Böllérbolt és Webáruház Csapata